marți, 11 februarie 2020

Compostul.


Proiect  informativ oferit de
S.C. HIDRO-SAL COM



Compostul
          Conform DEX, compost, înseamnă:
" Îngrășământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale, amestecate cu unele substanțe minerale"
          Wikipedia ne detaliază:
          Compost este un tip de  materie organică care a fost descompusa într - un proces numit de compostare. 
          Acest proces reciclează diverse materiale organice, altfel considerate produse de deșeuri și produce un balsam de sol ( compostul ).
          Compusul este bogat în nutrienți. Este folosit, de exemplu, în grădini , peisagistică , horticultură , agricultură urbană și agricultură ecologică . Compusul în sine este benefic pentru pământ în multe feluri, inclusiv ca balsam de sol, îngrășământ , adăugare de humus vital sau acizi humici și ca pesticid natural pentru sol. 
          În ecosisteme , compostul este util pentru controlul eroziunii, recuperarea terenurilor și a fluxurilor, construcția zonelor umede și ca acoperire a deșeurilor (a se vedea utilizările compostului ).
          La cel mai simplu nivel, procesul de compostare necesită realizarea unei grămezi de materie organică umedă (numită și deșeuri verzi ), cum ar fi frunze, iarbă și resturi alimentare și descompunerea lor în humus după o perioadă de timp. 
          Cu toate acestea, compostarea poate avea loc, de asemenea, ca un proces cu mai multe etape, monitorizat îndeaproape, cu aporturi măsurate de apă, aer și materiale bogate în carbon și azot. 
          Procesul de descompunere este ajutat prin mărunțirea materiei vegetale, adăugarea de apă și asigurarea aerarii corespunzătoare prin întoarcerea regulată a amestecului atunci când se folosesc grămezi deschise sau „vânturi”( ciuperci , viermi de pământ și alți detritivi).
          Bacteriile care necesită oxigen pentru a trăi ( bacterii aerobe ) și ciuperci,  gestionează procesul chimic prin transformarea în căldură, dioxid de carbon și amoniu.

Va urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu