marți, 11 februarie 2020

Compostul.


Proiect  informativ oferit de
S.C. HIDRO-SAL COM



Compostul
          Conform DEX, compost, înseamnă:
" Îngrășământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale, amestecate cu unele substanțe minerale"
          Wikipedia ne detaliază:
          Compost este un tip de  materie organică care a fost descompusa într - un proces numit de compostare. 
          Acest proces reciclează diverse materiale organice, altfel considerate produse de deșeuri și produce un balsam de sol ( compostul ).
          Compusul este bogat în nutrienți. Este folosit, de exemplu, în grădini , peisagistică , horticultură , agricultură urbană și agricultură ecologică . Compusul în sine este benefic pentru pământ în multe feluri, inclusiv ca balsam de sol, îngrășământ , adăugare de humus vital sau acizi humici și ca pesticid natural pentru sol. 
          În ecosisteme , compostul este util pentru controlul eroziunii, recuperarea terenurilor și a fluxurilor, construcția zonelor umede și ca acoperire a deșeurilor (a se vedea utilizările compostului ).
          La cel mai simplu nivel, procesul de compostare necesită realizarea unei grămezi de materie organică umedă (numită și deșeuri verzi ), cum ar fi frunze, iarbă și resturi alimentare și descompunerea lor în humus după o perioadă de timp. 
          Cu toate acestea, compostarea poate avea loc, de asemenea, ca un proces cu mai multe etape, monitorizat îndeaproape, cu aporturi măsurate de apă, aer și materiale bogate în carbon și azot. 
          Procesul de descompunere este ajutat prin mărunțirea materiei vegetale, adăugarea de apă și asigurarea aerarii corespunzătoare prin întoarcerea regulată a amestecului atunci când se folosesc grămezi deschise sau „vânturi”( ciuperci , viermi de pământ și alți detritivi).
          Bacteriile care necesită oxigen pentru a trăi ( bacterii aerobe ) și ciuperci,  gestionează procesul chimic prin transformarea în căldură, dioxid de carbon și amoniu.

Va urma.

duminică, 9 februarie 2020

Operator regional al Serviciului Public de Salubrizare S.C. HIDRO-SAL COM S.R.L.



Istoricul gestionarii serviciului public de salubrizare de catre operatorul 


SC HIDRO-SAL COM SRL

În anul 2003 a fost înființat operatorul serviciului public de salubrizare S.C . HIDRO-SAL COM S.R.L. de către Unitatea Adiministrativ Teritorială Prejmer, din Județul Brașov pentru a satisfice nevoia unui operator al Serviciului Public de Salubrizare.
Vizunea echipei de implementare a fost de a crea un management integrat al deșeurilor și extinderea zonei de competență.
Planul de dezvoltare a operatorului S.C. HIDRO-SAL COM S.R.L. a fost demarat în anul 2007 când au fost accesate finanțări nerambursabile pentru achiziționarea de echipamente și utilaje pentru Colectarea
Selectivă a Deșeurilor.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”INTERSAL” a fost fondată de către UAT Prejmer, în asociere cu alte patru UAT-uri, având scopul de a accesa finanțări neramburasabile pentru dezvoltarea Serviciului Public de Salubrizare în toată aria ADI.
În urma accesării de fonduri PHARE în anul 2009 a fost construită Stația de Sortare Prejmer, Stația de Transfer Prejmer și Platforma de Gunoi de Grajd, au fost achiziționate Autogunoiere Compactoare, Autospecială Abroll și Recipienți Europubele și Eurocontainere pentru colectarea deșeurilor.

Prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, România şi-a asumat obligaţii care implică investiţii importante în infrastructura aferentă serviciilor de salubritate (denumite în cele ce urmează „Serviciile").
Din studiile efectuate la nivelul fiecărei unităti administrativ teritoriale, rezultă cu claritate că, pentru buna funcționare a Serviciilor şi pentru ca Serviciile să îndeplinească condițille de funcționare prevăzute de legislaţia în vigoare şi de angajamentele asumate de România în procesul de aderare la Uniunea Europeană, este necesară implementarea şi operarea unui sistem integrat de management al deşeurilor, eficient din punct de vedere ecologic şi economic, conform cu prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare în domeniul gestiunii deşeurilor.

Procesul de regionalizare reprezintă un element esenţial în vederea atingerii obiectivelor ambitioase de investiţii.

UAT-urile asociate în A.D.I . INTERSAL își exprimă voinţa de a coopera şi de a se asocia în conformitate cu prevederile Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 republicată, ale Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, ale Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006 şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, in cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”INTERSAL" în scopul de a implementa şi opera în comun prin intermediul Operatorului Public Regional SC HIDRO-SAL COM SRL.


În cadrul operatorului regional HIDRO-SAL COM SRL, la nivelul anului 2017 a fost implementată Ordonanța de Guvern nr.109/2011 cu privire la Guvernanța Corporativă a întreprinderilor publice.
În consecință Consiliul de Administrație și directoratul HIDRO-SAL COM SRL și-au asumat atingerea indicatorilor de performanță economici și specifici activității de salubrizare.
În conformitate cu Ordonanța de Guvern 74/2018 și cu Legea 31/2018 operatorul a implementat începând cu 01.01.2019:

- taxa de salubrizare în beneficiul comunității, debitată de către UAT persoanelor fizice beneficiare ale serviciului public de salubrizare și decontată lunar operatorului;

-  principiul ”plătește pentru cât arunci” raportat la frecvență și volum;

-  tarif diferențiat sub formă de penalitate pentru persoanele juridice care nu colectează deșeurile separat și/sau nu predau deșeurile reciclabile operatorului HIDRO-SAL COM;

- tarif fundamentat separat pentru deșeurile din construcții și deșeurile vegetale;

- tarif fundamentat separat pentru sortarea deșeurilor;

Pentru atingerea indicatorilor de performanță specifici serviciului public de salubrizare prevăzuți în Ordonanța de Guvern nr.74/2018 operatorul HIDRO-SAL COM SRL a elaborat  Planul de Management – Strategia de dezvoltare durabilă și funcționare performantă a serviciului public de salubrizare în aria de competență A.D.I.  INTERSAL.

vineri, 7 februarie 2020

Flash: World's Most Powerful 150W USB-C Powerbank


World's Fastest Charging Powerbank with 100W PD 
& Wireless Powered by Tesla™ graphene batteries



     Flash has not 1 only USB-C Power Delivery 3.0 port but also 2 USB-A ports and even a wireless charging pad.
     Flash delivers the most powerful USB-C 100W Power Delivery 3.0 charge in a single battery pack while most of the competition struggles to even reach 60W. We've also thrown in a powerful 18W USB-A Qualcomm Quick Charge 3.0 port and a specially designed USB-A port that's compatible with Huawei, Oppo, OnePlus and Vivo's proprietary fast charge technology. 
     To top this of Flash features a powerful 10W wireless fast charge pad and it even supports 2.5W Apple Watch charge meaning 1 powerbank can charge all your devices including all smart phones with wireless and even Apple Airpods/Airpods Pro.

     Quick charge a large laptop (e.g. 15"/16" MacBook Pro or Dell XPS 13/15), a flagship phone (Samsung S10/S10+), another flagship phone (Huawei P30 Pro) and your Apple Watch all at the same time! But that's not all, Flash works with any modern USB device and can...

     Also charge Cameras, GoPros, Speakers, Headphones, Nintendo Switches and even Drones, you name it.